Value cases helpen om tot een zo goed mogelijk project te komen – voor alle partijen!

Hoe kun je laten zien dat je ontwerp aanwijsbaar bijdraagt aan een circulaire samenleving? Of zorgt voor gelukkige gebruikers (medewerkers, bewoners), van het gebouw dat je hebt getekend? Maar ook: hoe kunnen keuzes in ontwerp bijdragen aan een hogere economische waarde van je project?

Projectontwikkelaars, publieke opdrachtgevers en architecten gingen op de dag van de projectontwikkeling, op 19 mei, in gesprek hoe de BNA-value cases hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Gideon Maasland gaf een toelichting op de value case die MVRDV maakte voor de Markthal in Rotterdam. Dit leidde tot een discussie, onder leiding van BNA-directeur Fred Schoorl, met de projectontwikkelaar Hans de Jong (Provast), die de Markthal realiseerde, en met Hamit Karakus, destijds wethouder van Rotterdam, die het initiatief nam voor het project.

Een value case helpt je bureau om de waarden die je met je ontwerp zegt te realiseren, ook aan te tonen. Als architecten zijn we heel goed in vertellen van het verhaal, maar de BNA helpt met de value cases in de bewijsvoering. Gert-Jan Fernhout, van de Rebel groep, lichtte in de bijeenkomst de techniek toe, die hij samen met de BNA ontwikkelde.

Presentatie over het ontwerp van een gebouw dat bijdraagt aan een circulaire samenleving en gelukkige gebruikers

Een greep uit de conclusies:

Value cases kunnen architecten en opdrachtgever bij aanvang van het project net dat zetje geven om samen een project te starten. Bij ontwikkelaars staat het economisch rendement nog steeds voorop, maar andere (ecologische, maatschappelijke) waarden worden steeds belangrijker, al was het alleen maar omdat de markt ernaar vraagt.

Ook kan een value case goed helpen om de dialoog vooraf te ondersteunen: welke uitgangspunten kies je, welke waarden vindt een opdrachtgever belangrijk, weke varianten zijn er mogelijk? Een value case ondersteunt die opdrachtformulering en maakte doelen concreter. Het is een methode waarin bestaande, meer “technische” instrumenten goed zijn te koppelen, zoals WELL of BREEAM.

Maar ook na realisatie heeft een value case waarde. Als je bijvoorbeeld kun laten zien dat je gerealiseerde projecten een aantoonbare bijdrage hebben geleverd aan de vastgoedwaarde van je eigen gebouw of van de gebouwen in de omgeving, helpt dat bij de acquisitie van nieuwe projecten.

In het gesprek, ook met de zaal, werd tenslotte het idee weggenomen dat je een value case vooral maakt voor icoonprojecten, zoals de Markthal uiteindelijk toch is. De techniek is prima geschikt voor bijvoorbeeld sociale woningbouwprojecten, er zijn hiervoor al concrete voorbeelden.